//Miracle//


+facebook

+twitter


Bonjour

I write what I want.


Options

Entries About Heart


Love Letters
Music Here

Credits

Template: Anis Farhana
Basecodes: Ainabillah Shafie & AtiQah
Others:   


Untuk Kaum Hawa : Dari senggugut jadi endometriosis.


Senggugut jangan dipandang ringan? Assalamualaikum. Hello nytes. Okay actually, tengah bosan-2 ni and td bukak sheikh google and try search Dr.Hamid Arshat. Beliau adalah seorang pakar sakit puan. then, tengok la satu entry dia ni kaitan dengan senggugut (Period Pain).

Tahu apa itu Senggugut? Sakit ketika datang haid atau senggugut adalah satu masalah yang biasa dialami oleh banyak wanita lazimnya dialami oleh gadis yang baru meningkat remaja. Setiap wanita pasti akan ada senggugut cuma yang membezakannya adalah kadar kekerapan, sakit yang antara skala 1 - 10 dan kesan senggugutnya. Jangan pandang ringan senggugut atau sakitketika haid, sama ada masih gadis atau wanita belum kahwin. Jika sudah kahwin pun masih lagi ada senggugut , ini munkin menandakan adanya penyakit endometriosis.Tidak semua senggugut pada gadis atau wanita belum kahwin dikaitkan dengan penyakit, malah kebanyakkan disebabkan olih kuncupan rahim yang kuat akibat pintu rahim sempit dan lepas kahwin senggugut jenis ini akan hilang.


Penerangan daripada Dr.Hamid Arshad mengenai dari senggugut menjadi endometriosis :Pesakit ini telah kahwin lebih tiga tahun tapi tidak pernah hamil. setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy , rahim didepan dan usus dikelakang dan kelihatan ovary berwarna puteh dan didalam nya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid.


Lihat darah kotor warna coklat kehitaman, yang terkandung dalan endometriotic cyst dalam ovary (warna putih).


Kandungan endometriotic cyst - darah kotor- ia juga digelar dengan nama 'chocolate cyst'.

Penyakit endometriosis merosakan organ-2 peranakan. dalam pesakit ini ovary rosak, akibat dari reaksi inflammation/radagan, timbul adhesion dan scarring yang bolih melanda kilang ovary dan saluran fallopian dan dinding belakang rahim. Seringkali juga saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini meyukarkan peroses percantuman benih lelaki dan telor permpuan.

Dalam situasi yang teruk , rahim menjadi rosak dan tumbuhan adenomyosis timbul menyebabkan senggugut yang amat sangat.


Adenomyosis, rahim bengkak macam 3 bulan mengadung. Lihat gambar diatas, rahim dibelah dan kelihatan dinding rahim jadi sangat tebal akaibat adenomyosis.

Sesiapa yang mengalami senggugut, sukar hamil atau sering gugur, perlu jumpa pakar sakitpuan utuk pemeriksaan dan scanning. Jika ada retroverted uterus, kemunkinan besar dia ada penyakit endometriosis. Bedah laproscopy adalah sangat penting untuk mengsahkan dan seterusnya merawat penyakit endometriosis, Kedudukan rarahim yg retroverted perlu diperbetulkan waktu laparoscopy , jika ada cyst . ia perlu dibuang, jika saluran sumbat perlu dibetulkan dengan 'tubal repair' dan jika ada adhesion perlu lakukan 'adhesionolysis' semuanya dilakukan sekali gus.

Sekadar Berkongsi bersama :)

Sumber : Dr Hamid Arshad.